2013. január 29., kedd

Feszültség és téboly

A hétvégén egész napos wellness disznóvágáson vettem részt, amit alapvetően a forralt borok/frissensültek koordinátarendszerében kell elképzelni, és aminek filozófiai háttere, hogy nem szabad idegeskedni semmi miatt, mert ha mi nem is, de a Hosé faterja úgyis feldolgozza majd ezt a kurvanagyállatot.
Apropó.
Erről jut eszembe, még nem is magyaráztam meg, mit jelent a blogcímben a malacfürdetés. Volna-e rá alkalmasabb pillanat, mint ez a most?

Tehát.

Indítom onnan, hogy aki a reklámban dolgozik, tudja jól, mit jelent a kreativitás. Pontosabban: mennyire definiálhatatlanul mindig mást jelent. Illetve: mennyire jelent egyszerre több mindent. Ami nem véletlen. Merthogy meglehetősen képlékeny valami. Kontrollálhatatlan, zavaros, széteső, formátlan hülyeség. 
Velejéig kaotikus folyamat "folyamat".

Nos, Sullivan ennek illusztrálására dobja be az ő hasonlatát:

"A kreativitás olyan, mint a malacfürdetés. Most komolyan. Roppant mocskos egy meló. Nincsenek szabályai, nincs konkrét kezdete, közepe és vége. Igazi nyűg és kínlódás. Ha pedig elkészül vele az ember, egyáltalán nem lehet biztos benne, hogy a malac tiszta-e vagy sem, és már azt se tudja, miért is kezdte el fürdetni a szerencsétlen állatot."

A kreativitásból élő ember számára nyilvánvaló: a malacfürdetés nemcsak sziszifuszi, de igazi lutri meló. A végeredményt soha nem látjuk előre – csupán erősen reméljük, hogy jó lesz. Vagyis: hogy jönni fog az inspiráció. A Múzsa gyöngéd homlokcsókja. 

De ez az, amit nem lehet megjósolni. Az inspiráció, az ihlet, a csók érkezését. Ezért nehéz választ adni az ilyen ártatlan kérdésekre, hogy azt mondja: (Srácok, délután küldenünk kéne valamit az ügyfélnek), mikor lesz kész a malac? Tudja a fene. Hogy délután 4-re kéne? Oké. Vagy sikerül, vagy nem. Dolgozunk rajta. 

Hiába, a Múzsának és a malacnak ez a sajátos magatartása erősen rányomja bélyegét a reklámkészítés folyamatára. Ahogyan Sullivan mondja: "ez az a bizonytalansági faktor, amiből az ügynökségi lét minden feszültsége és tébolya fakad."


(Jelzem: a disznóvágás is velejéig kaotikus. Velőjéig? Ezen még gondolkodom.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...