2013. január 20., vasárnap

Hogyan szabotálta a Duplo a kreatív forradalmat?

Küzdök derekasan a szöveggel, épp Bill Bernbach egyik velős gondolatát fordítom, mikor Szofi odalép az asztalhoz, és így szól:
– Apa. Gyele. Bábuka.
Ami körülbelül annyit tesz, hogy Apa, most azonnal hagyd abba, amivel foglalkozol, mert vár a Duplo, házat kell építeni, meg játszani a kalózzal, a katonával, a kutyával, a doktor nénivel, egyáltalán minden egyes kezünkbe akadó figurával, és ez nem akármilyen dolog, ez egy szóval: Bábuka.
– Szofikám, Apa éppen egy Bill Bernbach-idézetet próbál fordí...
– Apa. Bábuka.
– Pedig Bill bácsi a reklámtörténelem egy legnagyobb bábukája.
Ez különösebben nem hatja meg. Közelebb hajol, mélyen belenéz a szemembe, ahogy csak Vinnie Jones tud belenézni a pupillákba. 
– Játék.
Azzal megfordul, indul a gyerekszobába, hátra sem néz, tudja, hogy nem kell hátranéznie, mert akinek szólt, az úgyis követi. Próbálná csak nem. 

Az elmúlt egy évben komoly duplós figuragyűjteményre sikerült szert tennünk. Anya a sarki Lego-boltból vadászta össze a legkülönfélébb arcokat, akik között mára – Szofi mesélő fantáziájának köszönhetően (na jó, kicsit mi is rásegítettünk) – szövevényes reláció alakult ki, komplexebb, mint a Jóban-rosszban és a Barátok közt együttvéve. Van tehát fiatal doktor nénink, aki mentőzik; van egy idősebb is, ő a kerület körzeti orvosa; van Butch Cassidy meg Sundance Kid, ők alkotják a rettenthetetlen cowboy-párost; van Halálfej Joe-nk, az almaszószos kalóz; van Rendőr Petink, egy amerikai rendőr (akit Szofi úgy hív: Rendőrautó, fogalmam nincs, miért); van a Katona, Kinizsi Pál Fekete Seregének utolsó zsoldosa – és még sokan mások.

Szofi azért hívott, hogy bemutassa nekem két új szerzeményét. Velük még nem sikerült találkoznom. Így történt, hogy Bill Bernbach bölcsessége helyett nem kevésbé jelentéktelen élmény várt. Apropó, valaki motorozott már Talmácsi Gáborral és Rózsa Sándorral egyszerre?

Délután is a Duplo-figuráké a főszerep, egy percnyi nyugtot nem hagynak. Mindenhova jönnek, mindenhol ott vannak, mindenbe beleütik az orrukat. (Ebédnél például az egyik cowboy – ha jól tudom, Butch, bár lehet, hogy tévedek – került új kontextusba; egyszercsak ott találta magát a borsóka legjavában.)  

Ma nem sikerült nagyon haladni a szöveggel; erős Duplo-befolyásoltság alatt álló lányunk diadalmaskodott Bill Bernbach felett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...